De radioportal, radio luisteren anno 2020.

Een radioportal is een radio verzamelsite, radioinfo-site of radio-startpagina die de streams, (realtime) informatie of nieuwsberichten van meerdere online radiostations doorgeeft op via een eigen media-player. Echter kan een radioportaal zich ook richten op allerlei informatie rondom de radiozenders, zoals de programmering of nieuwberichten op het gebied van radio. Radio luisteren via een radioportal, doe je op een radioportal die voornamelijk de streams doorgeeft middels embedding. Het beluisteren van radio via een radioportal heeft het grote voordeel dat de luisteraar gemakkelijk kan switchen/zappen tussen de verschillende radiostations en er niet eerst andere websites bezocht hoeven te worden. Om goed te kunnen begrijpen waarom radioportals zulke populaire websites zijn geworden in de loop der jaren met onder andere de opkomst van het internet, gaan we hieronder verder in op de geschiedenis van de radio en de ontwikkelingen van het radio luisteren tot de dag van vandaag zoals wij dit medium anno 2020 kennen en dagelijks gebruiken.

De geschiedenis van de radio.

Radio lijkt een voor de jongere generatie onder ons al een heel oud medium, hoewel radio toch nog betrekkelijk jong is. Het allereerste geluid op de radio kwam namelijk op 6 november 1919 uit de speeldoos van de Nederlandse ingenieur en radio-omroeppionier Hans Idzerda. De dag voor de eerste radio-uitzending had Idzerda in de Nieuwe Rotterdamsche Courant tegenwoordig bekend als het NRC, zijn uitzending aangekondigd als: Radio Soireé-Musicale. Via het audio-bestand hiernaast kunt u online luisteren naar informatie over de geschiedenis van de radio met leuke oude radio-fragmenten in het Nederlands!

Eerste commerciele radio uitzending ter wereld.

De eerste commerciele radio-uitzendingen ter wereld komen uit ons eigen Nederland! Vanwege de vooraankondiging in het NRC en het regelmatig uitzenden waren de uitzendingen van Idzerda tevens de eerste commerciële omroepuitzendingen ter wereld.

Eerste radio uitzending ter wereld.

De eerste radio-uitzending ter wereld is niet officieel vastgelegd. Maar zeer waarschijnlijk was de Canadees Reginald Fessenden op kerstavond 1906 de eerste man op de radio.

De eerste Europese radio uitzending vanuit België.Eerste radio vanuit BelgiĆ«

De Belgische ingenieur Robert Goldschmidt verzorgde van maart tot juli 1914 de eerste radio-uitzendingen in Europa vanuit vanuit het Park van Laken. Naar aanleiding van de enorme interesse voor de testuitzendingen die begonnen vanaf 1913 werd er besloten om op zaterdag 28 maart 1914 om 17:00 uur een concert via de radio uit te zenden, waarbij zowel live gesproken werd maar waarbij ook grammofoonplaten werden afgespeeld. Dit was de allereerste Europese radio-uitzending. Later die avond, om 20:30 uur werd er ook nog een speciaal concert uitgezonden voor de Belgische koninklijke familie, die het concert kon beluisteren via een zogenaamde kristalontvanger.

De betere online radio portals.

De betere radioportals zijn zeer vriendelijk in gebruik en bieden in elk geval de bekende publieke en commerciële omroepen van een bepaald land en het liefst ook nog de regionale omroepen. Ook kun je op de betere radioportal muziek in verschillende muziekgenres vinden. Duidelijk overzicht en een simpele navigatie maken de radioportal tot een populair medium voor het online luisteren naar de radio. Op onze homepagina vind je een portaal met: de beste radioportals en radiosites ;). Wij wensen u veel ontdek, lees en luisterplezier tijdens en na het bezoeken van deze website.